הדיבור בגיל הרך – הגן השיוויוני
על פי הנורמות הקיימות של רכישת השפה ישנה ציפייה שילד יתחיל לומר מילים ראשונות סביב גיל שנה. מדובר במילים שהן שכיחות בעולמו של הילד וסביבתו, לדוגמא: כדור, אבא, אור.
במהלך שנת החיים השנייה הילד מצופה להרחיב את הלקסיקון ובגיל שנתיים לערך להתחיל לצרף שתיים-שלוש מילים לצירוף, לדוגמא: עוד במבה\ דובי אוכל דבש.
למרות זאת, ישנם ילדים אשר מאחרים מעט בהתפתחות השפה ביחס לנורמה של בני גילם וישנם מספר עקרונות עליהם כדאי לשמור על מנת לקדם את השפה והדיבור של הילד:
1. לחזור פעמים רבות על מילים פשוטות (אוטו, כדור, אור, עוד וכו') וגם על צלילים (מיאו- מיאו כשרואים חתול, הופ-הופ כשמשחקים בכדור וכו').
2. לחקות צלילים שהילד אומר ולתת להם משמעות (לדוגמא: הילד אמר "נה" אז ההורה עונה: "נכון, איזו בננה טעימה").
3. חשוב לדבר עם הילד בגובה שלו כך שיראה את הפנים והפה שלנו בזמן שאנחנו מדברים אליו (לשבת מולו על השטיח למשל).
4. לשיר שיר פשוטים ומשחקים מוזיקליים ("ידיים למעלה על הראש..", "הופ הופ הופ, נעלה למעלה ונרד למטה..").
5. הרחבת מבע הילד. לדוגמא: הילד אומר: "סוס" וההורה עונה: "נכון, זה סוס. הסוס דוהר מהר- מהר" .
6. אם הילד משתמש בתקשורת לא מילולית (מצביע על משהו, מושך אתכם לכיוון משהו שהוא רוצה) לשיים את החפץ שאליו התכוון מספר פעמים ולהוסיף מבע קשור. לדוגמא: אתה רוצה בננה, איזו בננה טעימה. הבננה צהובה, הנה אני אקלף לך את הבננה".
כמו כן, בבית ניתן לבצע פעילויות רבות לפיתוח והעשרת השפה תוך כדי שגרת היום-יום.
להלן מספר דוגמאות:
1. במהלך פעילות משותפת עם הילד לשיים חפצים שאנו משתמשים בהם ולהדגיש את הפעלים.
לדוגמא: הכנת סלט ירקות: שימוש בקרש חיתוך, סכין (עם הסכין חותכים את הירקות), קולפן (עם הקולפן מקלפים את הירקות), לקסיקון ירקות: עגבנייה, בצל, מלפפון וכו'.
2. קטגוריזציה: לנסות לחשוב יחד על כמה שיותר פריטים מקבוצה מסוימת (בגדים, כלי מטבח, כלי נגינה וכו'). לדוגמא: כלי
תחבורה: אופניים, אופנוע, מטוס, רכבת, סירה. אם הילד "נתקע", ניתן לתת רמזים כמו: "אילו כלי תחבורה שטים במים?" "אילו כלי תחבורה נוסעים בכביש?"
3. הגדרות: לשחק משחק בו כל אחד בתורו חושב על פריט כלשהו ועל השני לנחש מהו הפריט באמצעות רמזים. לדוגמא: כלב- "מה שבחרתי שייך למשפחת החיות, זו חיה שגרה במלונה ונובחת "האו-האו", אתה יודע על מה בחרתי"?
4. בכל סיטואציה ניתן לחשוף את הילד לקבוצות. לדוגמא: כשהולכים לסופר-מרקט- אפשר ללכת עם הילד למדפים של חומרי הניקוי, המאכלים, השתייה וכו'. בהמשך אפשר לחשוף את הילד לתת-קבוצות: מוצרי חלב, ירקות, פירות.
5. קריאת ספרים: לספרים ישנה חשיבות רבה לפיתוח דמיון, סקרנות, שפה, מחשבה ולחיזוק הקשר בין ההורה לילד. הקריאה צריכה להיות ביחד- הורה וילד, כש
הילד מתבונן בתמונות. ניתן לקרוא את הספר מספר פעמים. במהלך הקריאה ניתן להסביר לילד מילים לא מוכרות, להמציא סוף חדש לסיפור ולשאול שאלות הקשורות לסיפור (לא בצורת מבחן אלא באופן חוויתי).
לסיכום, חשוב להפגין התלהבות בתקשורת, לדבר בצורה מעניינת, מגוונת עם אינטונציה מודגשת ואפילו מוגזמת.
לזכור שאתם ההורים של הילד ולא המורים שלו. הלמידה צריכה להיות חווייתית, מהנה ולא מלחיצה.
המון בהצלחה,
ליאת לוי- קלינאית תקשורת